Flyktingar

Vi har lärt oss mycket om flyktingmottagandet i Sverige under de senaste åren.

Flyktingförläggningen AlftaQuren öppnade med några dagars varsel i juni 2014 och stängdes med lika kort varsel ett år senare :(. Alla våra elever fick flytta till andra förläggningar runt om i Sverige. Hösten 2015, bara ett par månader senare, öppnades AlftaQuren igen, nu i Bert Karlssons regi…

För att sen stängas igen i maj 2017!

De senaste föreståndarna har lagt ner mycket arbete på att öppna förläggningen mot lokalsamhället. Aktiviteterna för de boende har också varit fler. Bert Karlsson sa i höstas att det är en av de bästa anläggningarna i Sverige! Men nu ska den alltså stängas igen!

Viksjöfors skola har fått många nya elever, elevantalet har nästan fördubblats. De flesta av de nya eleverna kommer från flyktingförläggningen och väntar på att få uppehållstillstånd, men några har väntat färdigt och bor i egna lägenheter.

Ibland får de vänta länge. Yohannes väntade i 10 månader. Han hade tur och fick praktik under väntetiden hos Gunnel och tre-fyrorna. Nu är Yohannes anställd som hjälplärare i Viksjöfors. Andra vuxna har bara väntat. Utan uppehållstillstånd kan man inte söka bostad och utan bostad får man inte börja på SFI. Med den nya ledningen på Quren blev väntan lite lättare. Där erbjöds bl.a. språkgrupper, konserter, barnaktiviteter och fysisk träning. Vad som händer nu vet vi inte 🙁

*************************************************

Många ideella krafter inom studieförbund, idrottsföreningar och frikyrkor, gör sitt bästa för att de nya invånarna ska känna sig välkomna och hitta in i det svenska samhället. Några goda exempel är bokcirkeln Jalla tillsammans, samtalsgruppen Fikasällskapet samt den stora gemensamma satsningen Föreningar för alla (finansierad av Allmäna arvsfonden) där vår egen förening Viksjöforsbaletten ingår.

**********

Fares, Ida, Imad och Yaman flyttade när Quren stängde förra våren, men vi är fortfarande vänner på Facebook. Under årets (2016) valborgsmässohelg postade Yaman igen bilden från kalaset hos Guthus, med kommentaren ”Jag med mina bästa vänner”. Sofie kommenterade att Hanna just har skrivit till Ida. Hon bor i Italien numera, som så många albaner.

TILL VÅRA FUNDAMENT

Till BLOGGEN.

artinedviksjofors av Viksjöfors Kulturpedagogiska Skola är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell licens.Based on a work at http://artinedviksjofors.se/.Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på http://artinedviksjofors.se/.

 

2 reaktioner till “Flyktingar”

  1. Vilken trevlig blogg! Det finns ju massor att läsa här. Jag måste återvända så Er blogg hamnar bland mina favoriter.
    Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *