Yohannes

Jan. 2015

Idag fick femmorna besök av Yohannes. Han kom med 80-bussen från Alfta och var med oss när vi tränade olika ord för sjukdomar på engelska och hur man uttalar verb i imperfekt (som D, T eller ID). Sen spelade alla fotboll en stund. Vi avslutade lektionen med att titta en kvart på ett avsnitt ut Lord of the Rings, sen åt vi lunch tillsammans. Vi bestämde att Yohannes skulle komma tillbaka på tisdag och sen vara med varje dag på engelskan (efter rasten). = Bra träningsmöjligheter för oss!

Yohannes har flytt från Eritrea. Han har rest genom Etiopien, Sudan och Libyen, åkt i en liten båt över Medelhavet och till sist åkt tåg upp till Sverige. Hans bror, som bor i USA, betalade resan (som inte var billig). När han kommer till vår skola får han något annat att tänka på än sina jobbiga erfarenheter och sin osäkra framtid. Han drömmer om att bli läkare.

Hur har det gått för Yohannes?

He gets by with a little help from his friends! Nätverket i skolan har vidgats: Där ingår nu även hyresvärden och en förälder till ett barn i skolan. Denna förälder jobbade tidigare vid AlftaQuren.

April-15. Uppehållstillstånd (= då kan man söka bostad).
April-15. Börjar övningsköra. Praktik i åk 3-4.
Maj-15. Löfte gnm vänner om lght i Byn (= plats i kön till SFI)
Maj-15. Lägenheten drabbas av vattenskada.
Juni-15. Tillfälligt boende i en liten friggebod.
Juli-15. Deltar i ”Work-for-you” i Bollnäs (=”No-work-for-you”)
Aug-15. Börjar på Aktivitetshuset i Byn (=”Passivitetshuset”)
Okt-15. Inflytt. Möbler från Erikshjälpen.
Okt-15. Officiell praktikplats i Viksjöfors skola
Nov.-15. Äntligen plats på SFI (gräddfil tack vare tjat).
Nov.-15. Yohannes pappa dör i ett flyktingläger i Kenya.
Dec.-15. Sorgeveckor. De eritreanska vännerna sluter upp.
Dec.-15. Avverkar kurs A, B och C så snabbt som det tillåts.
Jan.-16. Anställd som assistent i Viksjöfors skola.
Feb.-16. Köper några körlektioner och testar halkbanan.
Feb.-16. Planerar för utbildning till klasslärare i eng och ma
Mars.-16. Dags att köra upp och skriva körkortsprov.
Mars.-16. Dags att skriva prov D på SFI för att sen börja kvällslektioner i eng på Komvux…
Nov.-16. Yohannes har nu körkort. Hans mamma och två mindre syskon har fått visum till Sverige och reste från Nairobi till Borlänge.
Jan.-17. Yohannes reste till Sudan för att tillsammans med sin bror sälja pappans lastbilar. Brodern har fått visum till USA (till Texas, där ytterligare en bror bor).
Läsåret 2016-17: Yohannes arbetar med flyktingar på högstadiet.
Juni -17. Yohannes och flickvännen Samhar åker till Stockholm över sommaren. De bor hos vänner. Samhar arbetar som frisör och Yohannes arbetar i hemtjänsten.

2018 flyttar Yohannes till Göteborg för att ansöka till utbildningen för lokförare. Tyvärr gick det inte att validera han gymnasiebetyg så… han sökte istället jobb på Volvo, men…det gick inte heller. Våren 2019 arbetar han på en fabrik i Gislaved och hyr ett litet rum i en by utanför.
Fortsättning följer!

Fundament är inom arkitekturen en typ av underbyggnad som ska ge huvudbyggnaden stadga. Här är några av våra:

We get by with a little help from our friends 🙂

Till BLOGGEN.
artinedviksjofors av Viksjöfors Kulturpedagogiska Skola är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell licens.Based on a work at http://artinedviksjofors.se/.Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på http://artinedviksjofors.se/.